Zeg, filmhuisjes kopen? The Flicks filmhuizen in Phnom Penh, Cambodja, staan te koop!

Drie super comfortabele en populaire filmhuizen in Phnom Penh, Cambodja, staan nu te koop!

Jawel, ik zoek een nieuwe eigenaar voor deze zeer rendabele (en gerund door vrijwilligers) onderneming in Zuidoost-Azië.

2010Het was in april 2011 dat ik het toenmalige filmhuisje The Flicks overnam van het Nieuw-Zeelandse stel Martin & Janet. Het was toen een geinig filmzaaltje met een groot scherm en daarnaast een ruimte met een bak met ijs waaruit je een biertje kon vissen. Toen Martin een serieuze baan kreeg bij een ambassade, werd hun filmhuis-hobby te veel een verplichting en konden ze er niet meer zoveel van genieten als voorheen.

Ik nam The Flicks van hen over en begon een grootschalige verbouwing. De filmzaal werd opgeknapt tot 32 zitplaatsen met ligkussens (!) en rotan bankjes, met een serieuze lobby, een lange bar en gezellige zithoeken met rode banken.

En overal air conditioning! En Coca Cola bracht gratis een enorme koelkast. Kingdom Beer leverde het bier en plantte een lichtbak op straat. En dat saaie, felwit verlichte balkon werd vergroot met een terras en met donkere kleuren en veel bamboe veel gezelliger gemaakt. Rol de rode vloerbedekking uit over het hele pand en het was klaar voor het grote publiek.

the-flicks-1-2-movieMet vervolgens een website, een Facebookpagina en de renovatie achter de rug werd het ook ècht druk. Ik runde de bar met een Cambodjaan of een vrijwilliger uit de stad en maakte popcorn. Bezoekers kwamen niet voor één film, maar soms voor de hele avond, voor alle sessies (voor slechts $3.50 per dag is dat geen slechte keuze natuurlijk), maar wilde nog iets drinken en eten bestellen bij mijn lokale bezorg-partners.

Soms kwamen er dertig man uit de filmzaal na een vertoning om oog in oog te staan voor de volgende dertig mensen die voor de volgende film kwamen en ik hoorde regelmatig mensen zeggen: “Sinds wanneer kent iedereen The Flicks?”

Toen zag ik de noodzaak al ontstaan voor uitbreiding. Al was het enkel om bescherming van het hele filmhuis-idee. Ik wilde natuurlijk niet dat iedereen ziet hoe het gaat en dat een andere een villa gaat huren met drie zaaltjes en daarmee The Flicks kapot kan maken.

Dus werkte ik aan The Flicks 2 (20 zitplaatsen) die in 2013 opende in het drukke centrum van de stad, vlakbij de boulevard en omringd door hotels, restaurants en cafe’s.

Phnom-Penh_39

In 2014 bereikte mij het verhaal dat een bekend guesthouse iets wilde doen met hun pool-tafel ruimte van 4×7 meter. Diezelfde dag stond ik daar het idee voor een filmzaal uit te tekenen, werd er geïnvesteerd en opende in augustus The Flicks 3 (30 zitplaatsen).

P1200787

En dat was wel even genoeg. The Flicks 1 zit niet meer iedere dag helemaal vol (herstel, nog steeds loopt het overvol bij vertoningen van Oscar-nominaties en -winnaars en als ik wekelijks weer 3x op één avond de laatste aflevering van Game of Thrones vertoon) en het publiek wordt netjes verspreid over drie locaties.

(Oja, en in het droge seizoen, jaarlijks van december tot april, wordt er ook iedere twee weken The Flicks Open Air Cinema georganiseerd op het dakterras van een populaire bar in de stad!)

En die drie locaties zijn weer perfect voor mijn eigen Phnom Penh International Film Festival (PPIFF), een groots 10-daagse evenement waarbij filmmakers over de hele wereld hun festival films insturen.

Het appartement ònder The Flicks 1, het oorspronkelijke filmhuis, heb ik opgeknapt met een volledig nieuwe moderne keuken en heeft naast drie slaapkamers (voor vrijwilligers) en een gedeelde badkamer ook een kleine suite voor het management. Momenteel is het hele pand ook een vrijplaats voor de 7 katten die ik in de loop der jaren maar ben gaan toe-eigenen.

11836915_10154059629589186_4349102503085613404_n

Dankzij die vrijwilligers, die zich via www.workaway.info in grote getale aanmelden om minstens drie weken te helpen met het runnen van een drietal little movie theaters in Cambodia, hoef ik zelf niet meer achter de bar te staan voor dekaartverkoop en popcornproductie en heb ik mijzelf enkel nog verantwoordelijk gemaakt voor hun training (middels een handig handboekje), de voorraad, filmselectie en programmering en de marketing voor alles.

locationsEn daarmee had ik plots weer tijd voor een sociaal leven in de avonduren, ging ik meer sporten en meer genieten van koken en eten met geweldige vrienden.

De nieuwe eigenaar zal dan ook een gespreid bed aantreffen met alle technische faciliteiten, vrijwilligersprogramma en ik gooi PPIFF erbij in! De werkzaamheden kosten je wellicht niet meer dan 10 uur per week en dan run je dus drie filmhuizen in Phnom Penh, met behoud van een eigen sociaal leven in de avonduren. In Phnom Penh, Cambodja.

Na vijf jaar heeft The Flicks weer vers bloed nodig en is het voor mij tijd om een nieuwe stap te zetten in een andere richting, kijkend naar andere opties in deze regio, om aan te werken of uit te voeren (nee, geen filmhuizen meer). En ik blijf in Azië.

Dus, fijne dromer, filmhuisjes kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *