320 pagina’s reisverhalenplezier voor € 4.50

Een boek blijft nooit voor altijd beschikbaar. Mijn boek, met mijn reisverhalen over hoe ik gratis de wereld rond reisde dankzij mijn website, Let Me Stay For A Day (Nijgh & Van Ditmar, 2004) verdwijnt ook langzaam van de markt.

Zodat het enkel nog in handen is van liefhebbers, mensen die op oudere leeftijd tegen hun kleinkinderen zullen zeggen: “Dit, lief kind, moet je eens lezen. Dit is wat er in den begindagen van den internet allemaal mogelijk was.” Een beverig en gerimpeld handje grijpt vervolgens in alle rust naar mijn boek.

Precious.

De allerlaatste exemplaren van de Let Me Stay For A Day zomer-pocket-editie, zoals deze in 2005 is uitgegeven door Singel Pockets en zo gloedjenieuw als maar mogelijk, zijn nu voor het allerlaatst beschikbaar voor het schamele crisis-bedrag van 4,5 EURO!

320 pagina’s reisverhalenplezier voor 4,5 Euro? Oké, vooruit. Het addertje. Je kunt het bestellen via Bol.com (zie tweedehands, want ik mag natuurlijk geen boekverkoper spelen) en deze winkel gooit er nog even €1,99 bij. En dat is inclusief verzendkosten.

Grijp die kans, lees het boek, deel het met anderen en laat het dan verstoffen in uw boekenkast zodat u later in het leven anderen daar nog even fijn op kan wijzen.


Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste schrijfsels, blogs en gedachtenkronkels terwijl in Phnom Penh, Cambodja, woon? Volg mij dan op mijn Engelstalige site www.hereigoagainonmyown.com. Dit blogt valt na dit bericht weer gezapig in slaap….

Dit blog heeft een update nodig…

Geen nieuw bericht meer sinds 15 maart 2011. Dat is meer dan een jaar geleden.

Vroeger klaagde ik op bloggers die hun site niet minstens twéé keer per dag verversten met nieuw materiaal. Prutsers.
En nu hang ik hier zelf…

Een snelle update dan:

 • op 14 april 2011 nam ik officieel The Flicks Community Movie House over in Phnom Penh, Cambodia, een klein, gezellig filmhuis voor de expat-gemeenschap; het haalde de Britse krant The Daily Telegraph met Expat’s fundraising saves Phnom Penh cinema;
 • de website www.theflicks-cambodia.com ging online en wekelijks ging er een filmschema de deur uit;
 • journaliste Gabrielle Yetter schreef Ramon Flicks the Switch on Phnom Penh movies;
 • in juli vorig jaar verruilde ik mijn riante paleisje voor het appartement onder het filmhuis. Kleiner, maar veel fijner’
 • in september nam ik de online eventementengids www.ladypenh.com over (Lady Penh is de oprichtster van Phnom Penh), de website levert de expat gemeenschap een volledig beeld van de dagelijkse evenementen in de stad op één pagina;
 • op 14 oktober loste ik alle micro-kredieten af die de supporters van het filmhuis mij hadden geleend. Een totaal van $2192,21 aan donaties werd overgemaakt aan Kiva.org
 • in december werd ik de uitgever van de wekelijkse eventengids THIS WEEK met een oplage van 3.000 stuks, de eerste uitgave ooit die men vertelt wat er in de stad staat te gebeuren, “brought to you by LadyPenh.com”;
 • Latitudes.net publiceerde het verhaal  Zwolle to Phnom Penh door Gabrielle Yetter;
 • op 5 december was ik de officiële Nederlandse Sinterklaas in Phnom Penh; een week eerder was ik ook één van de Zwarte Pieten;
 • het Cambodjaanse zakenblad Economics Today Magazine schreef A Portrait of a Serial Entrepreneur;
 • ik wees het smekende verzoek af om één van de Bekende Nederlanders te zijn in een nieuw avontuurlijke realityshow van SBS waar men gaat schatzoeken in Thailand;
 • in januari 2012 brak het filmhuis een record en ontving het 400 bezoekers in één week, dat is gemiddeld 22 bezoekers pèr film.
 • ik ga me concentreren in de productie van een heuse eigen roman, met de werktitel Morgen ben ik weg. Te verschijnen in 2014, dat wel;
 • mijn rooie kater Piri Piri, meegenomen uit Nederland, kreeg er een vriendinnetje bij in de vorm van de twee-maanden oude Twinkle;
 • de Nieuwe Revu noemde mij als voorbeeld in een artikel met 5 Gouden Tips om 2012 zonder banken te kunnen (financiële banken, dat wel);
 • in februari werd er een 20m2 balkon / terras aangebouwd bij The Flicks;
 • in maart begon de constructie van een tweede filmzaal boven een restaurant in het centrum van de stad;
 • op 1 april, geen grap, openden de deuren van The Flicks 2 @ The Empire, een tweede filmzaal boven restaurant The Empire in het centrum van de stad. Movie lovers have new Riverside venue schreef de Phnom Penh Post.
 • deze maand verscheen er een interview met mij in Azië Magazine.

En wat volgt er nu? Geen idee, maar je snapt dat ik helemaal geaard ben in Cambodja en ik het nog steeds een geweldig land vind op leuke dingen te doen.

Column op Ontfrissend.nl

Vanaf 6 maart schrijf ik om de twee weken op zondag een column voor het nieuwe jongerenblog Ontfrissend alszijnde “Onze man in Cambodja”. Kijk hier voor de eerste introductie.

Video: Het huis met de bamboehut

Een filmpje van mijn broer Etienne waarin ik een rondleiding geef door mijn paleisje in Phnom Penh, Cambodja.

Muŏy, zegt hij en hij steekt een vinger op

Bij de ingang van het bouwterrein stond een man. Het leek alsof hij ergens op wachtte. Maar hij kon ook de opzichter zijn. In Cambodja is er namelijk weinig verschil in wachten en werken.

Ik vroeg hem in het Engels iets over het gebouw in aanbouw. Maar dat begreep hij niet. Hij lachte verlegen enkele lelijke tanden bloot.

Ik heb inmiddels geleerd dat ik hier Simpel Engels moet spreken. Geen moeilijk woorden, geen tijdsgebruik, maar simpel: “New building is big?” Plus gebaren van grootte. Ik wilde weten hoe hoog dit gebouw wordt als het klaar is. Vraag dat maar eens aan een Cambodjaan die dus geen Engels spreekt.

Lees de rest van dit bericht… »

Maar wat doe ik dan met al die slaapkamers?

Dan woon je in een kast van een villa in Phnom Penh met vier slaapkamers. Wat doe ik daar dan mee? Die worden regelmatig gebruikt door Couchsurfers die ik een paar dagen over de vloer heb.

Mensen uit de hele wereld die op reis zijn en liever bij iemand in huis willen logeren dan in een guesthouse of een hotel. Omdat ze op die manier iets meer van het lokale leven oppikken. En als je zelf bij meer dan 750 mensen ter wereld heb mogen overnachten, is dit niets anders dan een soort pay back.


Marieke en Debby kwamen afgelopen week ook langs, tijdens hun reis door Zuidoost-Azië.

Lees de rest van dit bericht… »

Geluidsfragmenten Radio 1 Journaal

In de laatste week van november dit jaar sprak ik twee keer met het Radio 1 Journaal naar aanleiding van de stormloopramp op 22 november 2010.

Onderstaand zijn de geluidsfragmenten terug te luisteren.

Schokkend: beelden van ooggetuige van stormloopramp in Phnom Penh

De andere kant


In het AD van 23 november 2010. Klik op afbeelding voor een grotere versie.

Met dank aan Vincent Wever.

Meer dan 378 doden bij stormloop tijdens Waterfestival in Phnom Penh, meer dan 500 gewonden in ziekenhuizen

Op 22 november 2010 raakten meer dan 750 vast op een voetgangersbrug die de rivierkant van Phnom Penh verbindt met het entertainmentgebied genaamd Diamond Island (Koh Pich).

Dit was in de avond van de 3e dag van het traditionele jaarlijkse Waterfestival.

Het resulteerde in een massapaniek waarbij mensen elkaar in beiden richtingen duwden. Sommige mensen vielen flauw, vielen op de grond en werden vertrapt door anderen. Anderen sprongen van de brug en hielden de electrische bedrading vast die gebruikt werd om de brug te verlichten.

Onderstaand enkele nieuwsberichten in de Nederlandse pers waaraan ik heb meegewerkt:

Deze pagina toont de grote foto’s die ik gemaakt heb op 23 november, The Day After, in Phnom Penh.

Waarschuwing, deze foto’s kunnen expliciete beelden tonen en zijn niet geschikt voor iedereen.

Hallo Phnom Penh!

Vanaf 19 oktober woon ik definitief in Phnom Penh, Cambodja. In een kast van een huis met vier slaapkamers (in het kaartje links woon ik onder de letter “e” van Phnom Penh). Maar er moest nog wel het een en ander gebeuren. Bij de lokale internetprovider Ezecom regelde ik een 512 mbps internetverbinding (binnen een dag gerealiseerd!) en middels een Wimax-antenne op het dak ontvang ik in het hele huis draadloos breedband internet. 20 keer zo snel als de oude verbinding van de vorige huurster van het huis en dat is toch wel ideaal. Het had ook een kostenplaatje: $100 per maand. Maar dat wist ik vooraf al; dergelijke luxe kost wat in Cambodja.

Ik had ook een tafel nodig om aan te werken. Die werd voor $40 aangeschaft in een tweedehands-meubelzaak. Achterop de tuktuk en in de woonkamer dat ding.

Welk werk? Juist, precies hetzelfde freelance werk als ik in Nederland deed: schrijven, fotografie, tours en marketing. Alleen hoefde ik geen +€2500 per maand meer te verdienen zoals in Nederland; met $1000 per maand zou ik al genoeg hebben om de huur te betalen en rond te komen (let wel, dankzij mijn offshore bankrekening betaal ik geen inkomstenbelasting meer). Dus hoef ik ook niet meer zo hard en veel te werken en blijft er meer tijd over om te genieten.

Lees de rest van dit bericht… »

Het is hier nu
Click for Phnom-Penh, Cambodja Forecast
Voeg mij toe op